DAYANIKLI MOBİL BİLGİSAYARLAR HANGİ TESTLERE TABİ TUTULUR?

Dayanıklı olarak kabul edilmeleri için bilgisayarların, dayanıklılığı ölçen birçok testten geçmeleri gereklidir.





GETAC
DAYANIKLI BİLGİSAYARLAR HANGİ TESTLERDEN GEÇER?

Dayanıklı olarak kabul edilmeleri için bilgisayarların, dayanıklılığı ölçen birçok testten geçmeleri gerekldir. Sektörde kabul gören standartlar, MIL-STD test yöntemleri ve Çevresel Koruma derecesidir.

• MIL-STD testleri, ekipmanların yüksek irtifada düşük basınca; aşırı sıcak ve soğuğa maruz kalmaya; sıcaklık şoklarına; yağmura; neme; kum ve toza maruz kalmaya; sızıntıya; şok ve titreşimlere dayanıklı olup olmadığını ölçen 24 laboratuvar testinden oluşuyor. • Çevresel Koruma derecesi, cihazın toz ve sıvılara karşı dayanıklılık derecesini ölçüyor. Derece iki haneli bir sayı ile ifade ediliyor. İlk hane toza karşı dayanıklılığı, ikinci hane sıvılara (suya) karşı dayanıklılığı ifade ediyor. Örneğin IP65 derecesi tamamen toz geçirmeyen ve üstüne su fışkırmasına karşı dayanıklı bir cihazı ifade eder.

• Çevresel Koruma derecesi, cihazın toz ve sıvılara karşı dayanıklılık derecesini ölçüyor. Derece iki haneli bir sayı ile ifade ediliyor. İlk hane toza karşı dayanıklılığı, ikinci hane sıvılara (suya) karşı dayanıklılığı ifade ediyor. Örneğin IP65 derecesi tamamen toz geçirmeyen ve üstüne su fışkırmasına karşı dayanıklı bir cihazı ifade eder.

• Düşme ve çarpma testi. Sekiz farklı düşme senaryosu, farklı şekillerde çarpma şok etkileri yaratır. “Transit düşme testi” bunlar arasında en çok bilinenidir. Cihazlar, 112 cm yükseklikten, asfalt gibi sert bir yüzeye, her yüzlerine, köşelerine ve kenarlarına düşürülerek gerçekleştirilir.

Su geçirmezlik testi. Su geçirmezlik testleri esnasında, bilgisayar üzerine birçok farklı yönden güçlü şekilde su fışkırtılır. Test esnasında, su hacmi ve basıncı test edilen dayanıklılık seviyesine göre farklılık gösterir.

Titreşim testi. Titreşim testleri, araç içerisinde veya bir kişi tarafından taşınma durumunun benzerini yaratan laboratuvar aygıtları ile gerçekleştirilir; cihazın türü ve oluşturulmak istenilen ortama göre farklı dalga formuna, frekansa ve yoğunluğa sahip titreşimler kullanılır.

Kum ve toz geçirmezlik testi. Toz geçirmezlik testi, küçük toz taneciklerine karşı olan çevresel dayanıklılığı test eder. Cihazın içerisine, farklı rüzgâr hızlarında ve yüksek sıcaklıklarda un ve kum boşaltılır ve cihaz yüksek sıcaklıklarda birkaç saat döndürülür.

Aşırı sıcaklık değerlerine karşı dayanıklılık testi Aşırı yüksek ve düşük sıcaklık değerlerine karşı dayanıklılık testi için cihaz kapalı durumdayken, çalışır durumda kullanılırken ve yüksek depolama sıcaklıklarına (planlı şekilde, bekleme modundan çalışır duruma geçirilir) maruz kaldıktan sonra normal sıcaklık değerinde çalışır durumdayken test edilir.

Neme karşı dayanıklılık testi. Neme karşı koruma testi esnasında, cihazlar birkaç gün boyunca nem oranının %90’ı geçtiği tropikal sıcaklıklara maruz bırakılır. Mobil bilgisayarları su geçirmez yapan birçok özellik, aynı zamanda yüksek nem nedeni ile zarar görmelerini de engeller. Bu testler bilgisayarların dünyadaki en zorlu ortamlara dayanabilme becerisini ölçer. Tüm çevresel faktörler için en önemli testler şu şekilde gerçekleştirilir:



DAYANIKLI BİR BİLGİSAYAR YARATMAK

Peki, üreticiler bu testleri geçerek yüksek MIL-STD ve IP dereceleri elde eden dayanıklı mobil cihazları nasıl üretiyor?

Gerçek dayanıklı mobil bilgisayar üreticileri için aşağıdaki yöntemleri sıralayabiliriz;


• Normal bilgisayarlardan farklı olarak, çoğu dayanıklı bilgisayarın içerisinde fan veya hard disk gibi hareketleri komponentler bulunmaz. Dönen bir diske sahip hard disklerin yerine dayanıklı bilgisayarlar katı ve sabit hard disklere sahiptir, hareketli herhangi bir parçaya sahip olmayan bu diskler fiziksel şoklara karşı daha dayanıklıdır.

• Dayanıklı bilgisayarlar genelde alüminyumdan yapılan sabitleyicilere sahiptir; bu sabitleyiciler bilgisayarın içindeki bileşenlerin ve devre kartlarının çarpma esnasında yerlerinden oynamasını engeller. Dış yüzey (kasa) ve düşmeye karşı koruma mekanizması iç bileşenlerin hasar görmesini engellemek için düşme esnasında ortaya çıkan enerjiyi emer.

• Normal bir akıllı telefon veya bilgisayarın dokunmatik ekranı, dokunmaya hassas olmasını sağlayan bir tabaka ile kaplamış camdır sadece. Dayanıklı bilgisayarlar, çizilme ve kırılmalara karşı koruma sağlayan, kimyasal olarak güçlendirilmiş ekranlarla donatılmıştır. Ekranlar ayrıca zarar görme ihtimallerini azaltmak için dış çerçeveden daha alçak duracak şekilde takılabilir.

• Ekranın arka aydınlatması; dış ortamda, hatta doğrudan güneş ışığı altında bile okunabilirliği arttırır.

• Bazı dayanıklı bilgisayarlar, çok soğuk ortamlarda başarılı bir performans göstermelerini sağlayan iç ısıtıcılarla donatılmıştır. Isıtıcı, bileşenleri makul bir çalışma sıcaklığına gelene dek ısıtır ve sıcaklık değişimlerinden kaynaklı buğu oluşmasını engeller.



Kısaca, gerçekten dayanıklı bir bilgisayarın en ince ayrıntıları ve her bir parçası, bilgisayarın dayanıklılığını mümkün olduğunca arttırmak amacıyla araştırılmış, geliştirilmiş ve seçilmiştir. Dayanıklılık için yapılan testleri ve geçerli standartları daha iyi anlamak, kendi ihtiyaçlarınıza uygun bir mobil bilgisayar, tablet veya akıllı telefon seçerken size çok yardımcı olacaktır.

Dayanıklı bir bilgisayar istiyorsanız dayanıklı hale getirilmiş bir bilgisayar satın almamanızı öneririz. Dayanıklı bilgisayarlar içten dışa tamamen dayanıklı olacak şekilde üretilmiştir, bu cihazlarda sert bir kasanın ardına saklanmış kırılgan parçalar bulamazsınız.